ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ TOY 7oυ ΓΕΛ ΒΟΛΟΥ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΑ & ΙΤΑΛΙΑ ΜΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ CERN

Πολυήμερη εκδρομή πραγματοποίησε το 7ο ΓΕΛ Βόλου σε Ελβετία και Ιταλία από την Πέμπτη 11-04-24 έως και την Κυριακή 14-04-2024. 41 μαθητές και μαθήτριες της Α’ και Β’ τάξης και 4 συνοδοί εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την πρωτεύουσα της Ελβετίας, Βέρνη, να περιπλανηθούν στο μεσαιωνικό της κέντρο και να επισκεφτούν το Einsteinhaus, το διαμέρισμα, και μουσείο σήμερα, όπου έζησε ο διάσημος Γερμανός φυσικός Άλμπερτ Αϊνστάιν. Εδώ συνέγραψε και δημοσίευσε μερικές από τις πιο σημαντικές του εργασίες, που συνέβαλαν στη θεμελίωση της σύγχρονης Φυσικής.

Στο πλαίσιο της εκδρομής πραγματοποιήθηκε, επίσης, επίσκεψη στη Λωζάνη, στο Ολυμπιακό Μουσείο της πόλης, που θεωρείται το μεγαλύτερο του είδους στον κόσμο, στο Ολυμπιακό πάρκο με τα εξαιρετικά γλυπτά του και στους ολάνθιστους κήπους του Ουσί, δίπλα στη λίμνη της Γενεύης. Διασχίζοντας τους αμπελώνες του Λαβέ, το παραλίμνιο και γραφικό Μοντρέ, όπου χτυπά η καρδιά των κάθε είδους μουσικών φεστιβάλ, κέρδισε τις καλύτερες εντυπώσεις όλων. Κι ακόμη το Σαμονί σε υψόμετρο 1000 μέτρων κάτω ακριβώς από το εντυπωσιακό Mont Blanc, όπως και το κοσμικό Μιλάνο, με τον καθεδρικό ναό και το διάσημο «χρυσό σοκάκι», αλλά και η περιήγηση στη διάσημη λίμνη Κόμο σφράγισαν ανεξίτηλα τη μνήμη των εκδρομέων.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει, ωστόσο, να γίνει στην επίσκεψη μαθητών και εκπαιδευτικών στο ερευνητικό κέντρο CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών), το μεγαλύτερο σε έκταση ερευνητικό κέντρο στον κόσμο, όσον αφορά τη σωματιδιακή φυσική. 23 κράτη- μέλη αριθμεί ο Οργανισμός, ανάμεσά τους βρίσκεται και η Ελλάδα και μάλιστα, ως ιδρυτικό μέλος. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, χωρισμένοι σε ομάδες ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του CERN από μέλη της ομάδας του κορυφαίου Έλληνα Φυσικού Μιχάλη Κορατζίνου και έλαβαν και από τον ίδιο, με τρόπο βιωματικό, χρήσιμες πληροφορίες για τα επιτεύγματα του ερευνητικού κέντρου, αλλά και για την επιστήμη της Φυσικής γενικότερα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν ήταν οι:

Αβραμίδης Ταξιάρχης, Αθανασαράκη Κάτια, Αναγνώστου Αποστόλης, Βουτσελάς Θεοδόσης, Γάκη- Βλάχου Σοφία, Γκουτζίνης Λουκάς, Ζαφειροπούλου Δήμητρα, Ζαχαριουδάκης Αντώνης, Ιβανούδης Μιχάλης, Καραγεώργος Αποστόλης, Καρακώστας Γιώργος, Καραμήτρου Ελένη, Κοντζέ Λίνα, Κουκουβίνος Αποστόλης, Κυριαζή Γεωργούδη  Χρυσούλα, Κωνσταντίνου Θάνος, Μακάκας Μιχάλης, Μεγαγιάννη Άννα, Μυλωνάς Δημήτρης Νικολόπουλος Γιώργος, Ντόρι Γιάννης, Παρασκευόπουλος Πάρης, Πατακιούτης Απόστολος, Πατσιάγγουρας Παναγιώτης, Παχιού Ιωάννα, Πράππα Αγγελική, Ρουσμένης Τάσος, Σάββα Μάγδα, Σκουρολιάκος Αναστάσης, Σμυρνή Δήμητρα, Σμυρνή Εύη, Σπανοδήμου Ειρήνη Μαρία, Στουρνάρας Γιάννης, Στράκα Χρυσή, Τρίγγας Γιάννης, Τρύπας Κώστας, Τρύφωνος Ακριβή, Φραγκάκη Αποστολία, Φώτη Εβελίνα, Χολέβας Ζήνων, Χολέβας Μπάμπης.

Συνοδοί εκπαιδευτικοί: Λάμπογλου Ελισσάβετ, Κανέλλου Αικατερίνη, Κατσίμπας Θωμάς, Σωτηράκη Ξανθή